Varför har yoga blivit så populärt i väst?

July 28, 2011 § Leave a comment

Hade ett intressant samtal med en filmproducent igår. Han har gjort några filmen om Indien för några år sedan. I en del av en av hans filmer, sade han ’Indien är ett land som den väst möter öst’. Tidigare har han studerat Indisk filosofi och varit där mer än 10 gånger, ’Indien är så gammalt med fascinerande filosofi, Yogan är en stor del av Indiens filosofi som från cirka 5000 år sedan, syftar till att skapa balans och glädje.

Varför har yoga blivit så populärt i väst under de senaste åren?

Idag upplever människor i västvärlden mera stress och spänningar, fler förlitar sig på ohälsosamma medel som ett sätt att kontrollera och hantera stress. Yoga kan dock hjälpa oss vid stress, och därmed få oss att uppnå kroppslig och känslomässig balans. Yoga är inte bara en form av fysisk träning, därför kan bli det svårt att utöva yoga när det finns mycket buller, eftersom vi måste koncentrera oss mycket. Man kan tänka sig Asanas (yogapositioner) som en form av meditation genom kroppsrörelser, därför brukar yogaläraren säga ’pay attention to your breath’. Genom andningsövningar och yogapositioner förhöjer man upplevelsen av livsglädje.

Enligt Blanca et al. (2009), ‘yoga är en fascinerande kropp-sinne strategi, där asanas (yogapositioner), pranayama (andningsövningar) och meditation är integrerade i en enda flerdimensionell utövning.’ I denna studie visade de att ’kan man dra slutsatsen att den långsiktiga yogan är förenat med betydande psyko-biologiska skillnader, bland annat bättre sömnkvalitet’.

 

Referens:

Blanca et al. (2009), Subjective sleep quality and hormonal modulation in long-term yoga practitioners’, Biological Psychology 81, p 164–168

Just nu tänker jag att åka till Zürich i slutet av Augusti för att delta en kort yogakurs. Hade varit dit flera gånger tidigare och bott där hela sommar förra året. Engelberg var otroligt vacker! 🙂

 

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Varför har yoga blivit så populärt i väst? at ExhaleRelax.

meta

%d bloggers like this: